Bewonder de amandelbloesem en de rastro in de Jalonvallei

De Jalonvallei

Deze prachtige groene vallei, op slechts 15 kilometer van de kust, is een gebied met wijngaarden, olijf, citrus- en amandelbomen en ligt ingeklemd tussen verschillende bergketens. De Rio Jalón of Xaló, slingert er dwars doorheen. In de vele kleine dorpjes is de invloed van de Moren nog goed te zien. De Jalonvallei leent zich bij uitstek voor een mooie rondrit per auto, zeker in februari of maart, als de amandelen gaan bloeien. Maar ook in andere maanden is de Jalonvallei zeker het bezoeken waard.

Rastro in Jalon

Elke zaterdag is er een rastro in Jalon, een soort combinatie van een antiek-, vlooien- en warenmarkt. Zeker de grootste uit de regio, je vindt hier bijna twee kilometer aan kraampjes. Veel oude meuk, ook veel dingen die op toeristen zijn gericht, maar hier en daar kan je er nog wel iets unieks tussen vinden. Sommige mensen vinden de rastro van Jalon té toeristisch, maar laten we eerlijk zijn, dat zijn alle markten in de omgeving en dan is dit toch een leuke keuze.

Wijn uit de Jalonvallei

Niets is leuker dan wijn uit de streek waar je verblijft te drinken. Doordat de zomers warm en lang zijn , is er prima wijn uit de streek te vinden in de Jalonvallei. De lokale wijncoöperatie Bodegas Xaló, waarbij 400 lokale wijnboeren zijn aangesloten, verkoopt rode wijn en rosé, witte wijn en dessertwijn, allemaal van goede kwaliteit en prettig geprijsd. De coöperatie bevindt zich tegenover de markt en een wijnproeverij is dus prima te combineren met een bezoek aan de rastro.

Amandelbloesem route Jalon

Vanaf grofweg februari tot half maart bloeien de amandelbomen in de Jalonvallei. (er zit geen knop op, dus het blijft afhankelijk van het weer, maar in het midden van deze periode zit je altijd goed). Het zou niet aardig zijn om te zeggen dat de Betuwe erbij verbleekt, maar de amandelbloesem route rijden is wel een must als je in deze periode in de streek bent. Vanaf Benissa verlaatje de hoofdweg, en rijd je via de binnenwegen langs Jalon, Alcalali, Mula en Orba. Via de C-3318 kom je in Parcent aan de voet van de Coll de Rates. Hier omhoog via de Coll en je hebt een adembenemend uitzicht. De terrasvormige amandelboomgaarden strekken zich hier in de richting van de zee uit. Hiervandaan richting Taberna is ook een bloesemzee. Ook de afdaling is een lust voor het oog en tot aan Tarbena gaat de tocht door de uitgestrekte bloesemvelden, Langs Polop en La Nucia keer je weer terug naar Benissa en Moraira. Denk erom, als je de amandelbloesem route rijdt, dat het in de bergen, die hoger liggen, een stuk kouder kan zijn dan beneden aan de kust.

Activiteiten in en om Moraira

Hier vind je onze tips voor Moraira en wat er in de buurt van dit oude vissersdorpje allemaal te doen is.

>> Stranden en restaurants

>> Leuke dorpjes

>> Rij door de bergen

>> De Jalonvallei

>> Wandelen in de omgeving

>> Ga op citytrip naar Valencia of Alicante

Huisje huren in Moraira - De woonkamer

Vakantiehuis huren in Moraira?

Vanaf € 39.- per nacht is onze “La Casita” jouw verblijfsplaats aan de Costa Blanca. La Casita is een geschakelde woning met een eigen voor- en achtertuin, twee slaapkamers en is geschikt voor maximaal vier personen. Het huis is comfortabel ingericht, heeft een moderne badkamer en de keuken is voorzien van alle gemakken.